SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa i ich właściwości

  • [...] dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. Najwięcej witaminy C dostarczamy do organizmu, spożywając świeże owoce i warzywa. ALLNUTRITION C1000 SR to suplement diety w postaci kapsułek o przedłużonym uwalnianiu, oparty o witaminę C w formie kwasu L-askorbinowego, która pomaga w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8808 Data: 2020-11-11 15:36:01
  • Mit zdrowego błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] skoro każdy z nas żywi się w inny sposób - w szczególności osoby, które interesują się, chociażby błonnikiem w diecie - prawdopodobnie odżywiają się zdrowo, tzn. spożywają warzywa, owoce, kasze, ryż czy pełnoziarniste pieczywo. Nawet w konwencjonalnej "niezdrowej" diecie błonnik występuje, chociażby w makaronach, chlebie czy kukurydzy, jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4609 Data: 2017-09-02 11:30:16
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3272 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • [...] posiadających właściwości antyoksydacyjne. 100 g szpinaku pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C i A w 100% oraz w 50% na kwas foliowy. Problematycznym składnikiem tego warzywa jest kwas szczawiowy. Związek ten może sprzyjać odkładaniu się w nerkach złogów nazywanych kamieniami. Z tego względu nie należy spożywać szpinaku w dużych ilościach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5701 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • [...] i są bogate w witaminy oraz minerały. Sam proces konserwowania i zamrażania nie wpływa znacząco na utratę wartości odżywczych. Ciekawostką jest fakt, że zawartość witamin w warzywach mrożonych może być większa niż w tym samym, ale świeżym produkcie przechowywanym w domu przez kilka dni. Kontrowersyjne są za to puszki (choć nie tylko, bo temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15263 Data: 2018-01-11 10:27:19
  • Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4433 Data: 2019-03-17 09:01:35
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4720 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7413 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • [...] A: jej rola i źródła dla człowieka Dla człowieka źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (bogate w tłuszcze), a karotenów (prowitaminy A) żółte i zielone warzywa liściaste. Witamina A jest istotna dla funkcjonowania wzroku, integralności błon komórkowych (stanowi przeciwwagę dla oddziaływania ROS) i struktur [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2694 Data: 2021-07-13 10:35:15
  • Jarmuż - co w sobie kryje?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W Polsce mamy problem z przyrządzeniem potraw z jego użyciem. Oczywiście danie z jarmużem powinno być na tyle proste, by można było zachować wszystkie wartości odżywcze tego warzywa. Najlepszy i najzdrowszy wypada zjadany na surowo, poszatkowany, dodany do sałatki czy koktajlu. Koktajle to ostatnio numer jeden. Zmiksowany jarmuż z bananem czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3804 Data: 2017-08-03 10:04:20
  • Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6006 Data: 2018-10-15 13:08:53
  • Co jeść a czego unikać w trakcie przeziębienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem.  Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 409 Data: 2024-01-03 12:30:11
  • Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10525 Data: 2018-10-21 12:26:09
  • Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8919 Data: 2018-07-08 00:06:56
  • [...] wiele antyoksydantów może wspierać anaboliczne działanie leucyny. Ewentualnie stosowane, w postaci suplementów, antyoksydanty, powinny stanowić uzupełnienie diety bogatej w warzywa i owoce. Omega-3 - EPA i DHA W sekcji omawiającej krótko zalecenia dietetyczne osoby pragnącej spowalniać procesy związane z sarkopenią wspomniałem już wręcz o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3761 Data: 2021-09-14 17:48:50
  • [...] Odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają kluczową rolę w łagodzeniu objawów Choroby Leśniowskiego-Crohna. W diecie warto skupić się na lekkostrawnych źródłach białka, warzywach bez skórki, łatwo przyswajalnych owocach oraz zdrowych tłuszczach. Unikanie pokarmów wysokobłonnikowych, produktów mlecznych dla osób z nietolerancją laktozy oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1025 Data: 2023-11-15 15:59:44
  • [...] 150-200 kcal w porcji 100 g – chude mięso, jaja, sery twarogowe (chude). V kategoria  Produkty zawierające 30-100 kcal w 100 g – chude mleko i napoje mleczne, chude ryby, warzywa i owoce. Klasyfikacja według Barbary Frączek, Jarosława Krzywańskiego, Huberta Krysztofiaka "Dietetyka sportowa" Klasyfikacja według Barbary J. Rolls Kategoria I: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2195 Data: 2020-06-23 16:40:36
  • [...] grupę z rodziny flawonoidów. Bogatym źródłem mogą być: owoce jagodowe (borówka, aronia czarnoowocowa, czarne porzeczki, jeżyny, żurawina, maliny) i winogrona oraz niektóre warzywa, takie jak: marchew purpurowa, kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Najważniejszą substancją wydzieloną przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3911 Data: 2021-08-26 18:57:02
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 384 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stosowania diety ketogenicznej, co nie znaczy, że musi być niebezpieczna. Uważam, iż żaden ekstremizm dietetyczny nie jest zdrowy, w szczególności diety oparte o “surowe warzywa i owoce”, “same owoce” lub “same koktajle owocowo-warzywne”. Po drugiej stronie barykady znajdują się osoby, które przekonują, iż tłuszcze nie tuczą i że “to samo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1879 Data: 2020-07-15 07:40:05